Tarinamme

Kauneusakatemian tarina: Fenix Beauty Academy on paineen alla hioutunut timantti

Asiakkaat pääsevät edullisiin hoitoihin ja samalla tulevaisuuden ammattilaiset oppivat modernissa miljöössä viimeisimpiä alan tekniikoita ja trendejä. Kolmella paikkakunnalla toimiva Kauneuskeskus Fenix varmistaa, että vastavalmistuneet talentit ovat heti valmiita työelämään.

Helsingin ydinkeskustaan keväällä 2021 avattu Fenix Beauty Academy on yhtälö, jossa kaikki voittavat. Kauneusakatemia saattaa kuulostaa asiaan perehtymättömälle vanhalta tutulta työssäoppimisen tavalta. Eikös se noin ole mennyt tähänkin asti? Mitä uutta tässä on?

Fenix Beauty Academyssä on paljonkin uutta. Uuden luomisen innon lisäksi sen syntyyn liittyy annos turhaumaa ja tuulimyllyjä vastaan taistelua. Tarinankerrontaa värittää valitettavasti pieni paatoksellisuus, sillä kauneusakatemian taustoista on pakko kertoa suorin sanoin ja hyssyttelemättä.

Vuonna 2018 Suomessa astui voimaan niin sanottu amisreformi, joka muutti koko ammatillisen koulutuksen. Sen myötä myös kauneudenhoitoalan koulutus koki radikaalin muutoksen.

– Nyt lasketaan yhä enemmän työelämässä oppimisen varaan, mikäli on tietysti ajatuksena hieno, koska tätä työtä todella oppii parhaiten tekemällä. Mutta me alan yritykset jäimme hieman sutimaan tyhjää. Se mikä näytti hyvältä paperilla, ei sopinut juuri kenenkään arkeen, kertoo kauneusakatemian perustaja, Fenix kauneuskeskusketjun yrittäjä Marjo Fischer.

Uudet vaatimukset eivät sopineet vanhoihin käytäntöihin. Fischeristäkin tuntui, että hän yritti turhaan sovitella neliönmallista palikkaa pyöreään aukkoon. Ei vain sopinut.

Hakemuksia alkoi tulla työelämässä oppimisen jaksoille yhä enemmän. Samaan aikaan työnantajalta toivottiin aiempaa vahvempaa panosta opiskelijan opettamisessa.

– Monet kauneudenhoitoalan yritykset ovat hyvin pieniä, jopa yhden hengen yrityksiä. Uudet ammatillisen koulutuksen vaatimukset ovat tehneet tilanteesta lähes mahdottoman. Monet yritykset, joista on aiemmin löytynyt harjoittelupaikka, ovat joutuneet vastaamaan, että ei onnistu enää, Fischer harmittelee.

Vaikka Kauneuskeskus Fenix on suuri alan toimija, hankalaa on ollut Fischerilläkin. Vuonna 2020 toimelias alan konkari päätti, että nyt saa riittää. Fischer otti ohjenuorakseen Mahatma Gandhin kuuluisan viisauden: Ole se muutos, jonka maailmassa haluat nähdä.

Ajatus Fenix Beauty Academysta oli ollut mielessä jo pitkään, mutta nyt Fischer ei keksinyt enää yhtään syytä jäädä odottelemaan parempia aikoja.

Kun opiskelija ei istu työpaikan rutiineihin

Marjo Fischerin näkemykset eivät perustu vain omaan ja yrittäjäkollegoiden kokemuksiin. Myös alan opettajat ovat kokeneet uudistuksen haastavaksi. Opettaja-lehti teetti ammatillisille opettajille laajan kyselyn noin vuoden kuluttua amisreformin voimaantulosta. Lähes 1500 opettajan kommentit ovat paikoin karua luettavaa.

Opettaja-lehdelle kyselyn tuloksia analysoinut asiantuntija, Työväen sivistysliitto TSL:n hankepäällikkö Ilkka Vuorikuru kommentoi tuolloin, että pelkästään hyvästä sydämestä työpaikoilla tehdään lopulta melko vähän. Tämä on Fischerin mielestä ytimessä oleva oivallus. Yrityksen on todellakin keskityttävä kannattavaan liiketoimintaan, muuten sitä ei pian enää ole. Eikä yrityksen tarjoamia työpaikkoja. Eikä verotuloja yhteiskunnalle.

Vuorikuru totesi Opettaja-lehden jutussa, että uudistuksen ongelmat eivät johdu siitä, että yrityksissä olisi pahoja ihmisiä, vaan työpaikkojen rutiineista, joissa kaikelle ei vain ole tilaa ja aikaa. Hän uskoi, että jos työpaikoilla oppimiseen saataisiin luotua luontaisia ja oppimista tukevia palikoita, näkisimme varmasti hyviä tuloksia. Fischer puolestaan uskoo, että Vuorikuru voi tulevaisuudessa esitellä Fenix Beauty Academya yhtenä ensimmäisenä käytännön esimerkkinä siitä, kuinka yrityselämä kyllästyi voivotteluun ja otti ohjat omiin käsiinsä tilanteen korjaamiseksi.

Vaikka Marjo Fischerillä oli jo paljon kokemusta opiskelijoiden kanssa toimimisesta, ei hän aivan omin päin olisi arvannut lähteä luomaan toimintamalleja uudelle opetushoitolalle, joka toimii täysin itsenäisenä yrityksenä.

Työrauhaa ja oleelliseen keskittyvää ohjausta

Opetushoitola toimi yhteistyössä kaikkien kauneudenhoitoalan oppilaitosten kanssa. Fenix Beauty Academyn oppilashoitolaan voivat hakea työssäoppimisjaksoille opiskelijat mistä tahansa oppilaitoksesta. Oppilaitoksissa on oltu yhteistyöstä vähintään yhtä innoissaan kuin Fenixissä.

Tämä on opiskelijoille mahtava ja monipuolinen mahdollisuus. Fenixissä voi suorittaa kaikki tutkinnon osat turvallisesti omassa tahdissa. Työskentely opiskelijaryhmässä on opettavaista ja motivoivaa.

Fenix Beauty Academy Helsingin Kampissa tarjoaa työelämässä oppimisen paikan samanaikaisesti jopa viidelle opiskelijalle aamu- ja iltavuorossa. Fenixin työpaikkaohjaajilta opiskelijat saavat ohjausta ja tukea ”suoraan kentältä”, jolloin opiskelijat oppivat toimimaan ja työskentelemään siten, kuin se oikeassa kauneushoitolassa oikeiden asiakkaiden kanssa tehdään.

Uudenlainen yhteistyö takaa kaikille osapuolille työrauhan. Se helpottaa myös opettajan työtä, kun opintopolut voidaan suunnitella yksilöllisesti tutun kumppanin kanssa. Reformin perusajatus on se, että jokainen opiskelija opiskelee juuri niitä taitoja, joita hänellä ei vielä ole. Kaikki eivät siis suorita täsmälleen samoja opintoja. Tästä syystä myös työelämässä oppimisen jaksot ovat eri pituisia eri opiskelijoilla.

– Kauneudenhoitoala tarjoaa runsaasti erikoistumismahdollisuuksia. Kauneusakatemiassa opiskelijat saavat tutustua myös alan tuotteiden maahantuonnin maailmaan sekä yrittäjyyteen, joten oppimista tapahtuu jopa enemmän kuin tavoitteisiin kirjataan, Fischer kertoo.

Työskentely yhteistyöstä innostuneiden huippuasiantuntijoiden ohjauksessa Helsingin keskustassa on monen opiskelijan unelma, joka on FBA:n myötä saanut siivet. Fenix Beauty Academyn missio on tarjota oppimis- ja urapolkukauneudenhoitoalan tuleville ammattilaisille.

Teksti: Terhi Kangas, Toteuttamo Verbaali

Opiskelijat ovat siirtyneet viettämään koulujen lukuvuosiaikataulun mukaista kesälomaa ja palaavat työssäoppimisjaksoilleen jälleen elokuun alkupuolella.

Mikäli opiskelijahoitolan lahjakorttinne vanhenee kesä-heinäkuun aikana, olettehan yhteydessä asiakaspalveluumme puhelimitse 050 540 6544 tai sähköpostitse info@fenixbeautyacademy.fi

The students are on their summer holidays, as part of the school semester schedule, and they will return to their training periods again in early August.

If your student salon gift card expires during the June-July period, please contact our customer service team on 050 540 6544 or email info@fenixbeautyacademy.fi